БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Празникът  Св.Благовещение обхваща сърцата ни с трепета на голямата радост. Ние искаме да надзърнем в онова велико тайнство, което се извършва в малката стая на Девицата Мариам. И ето, виждаме с духовните си очи Божия вестител и чуваме поздрава от небето “Радвай се благодатна! Господ е с теб, благословена си ти между жените”.

Девицата е смутена. Тя недоумява от казаните  и думи, но Архангел Гавраил я ободрява: “Не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще го наречеш с името Иисус”. И отново недоумението на Мариам: “Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?” И чула отговора: “Дух Свети ще слезе върху ти и силата на всевишния ще те осени, затова и Святото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божи.”

Блага вест! Небето се снишава към земята. Земята се облива със светлина. Идва пролет – нова пролет, за която копнееха всички древни векове. Тя идва в душите. Божия Син слиза на земята поради безкрайната любов на Своя Небесен Отец. И Девицата Мария навежда смирено глава и кротко отвръща на ангела: “Ето рабинята Господня, нвка ми бъде по думите ти.”

Дево чиста, Отроковице свята, радвай се! Благодатта е над тебе, защото чрез тебе идва утехата на света! Идва лекарят, който ще донесе балсам на съкрушените сърца и ще лекува раните на света. Идва примирителят, който ще обдари със своя мир всички враждуващи по света. Идва избавителят, Който ще поведе Своя народ по друг път – по стръмнини и възвишения – нагоре към светлината. Ще проповядва на света благоприятна Господня година.

Радвай се благодатна! Господ е с тебе, благословена си ти между жените. Защото велика и свята е мисията на майката в живота. А ти си майка на всички майки на земята. Майка!. Колко чистота, невинност и любов разкрива тази дума! Какъв отзвук има този детски шепот в  най-нежните струни на майчиното сърце, струни вибриращи под напор на надежди и мечти – изтъкани върху канавата от денонощни грижи за бъдещето на малкия човек.

Вижте “Благословената между жените!” Тя е молителка пред Бога за нас. Тя е майка на човечеството, вдъхновителка на достойни майки от безкрайната човешка галерия.

Българска майко, ти шепнеш пред образа на Божията Майка молба да подкрепи и теб ръката, да озари и теб челото и утробата ти чиста да благослови с достойна рожба!

Св. Благовещение! На този ден благата вест озари дома на св.Дева Мария Божията майка.

Този ден е и твой ден, християнска майко! Моли се на майка Богородица така: “О милостива царице на небето и земята, с твоето ходатайство помилвай благочестивия православен наш народ, нашето войнство и всички православни християни, като ги запазиш под твоя благодатен покров! Моли въплотения безсеменно от тебе Христос Бог наш да ни препаше със сила отгоре срещу всички видими и невидими наши врагове, които рушат св. Вяра и милото ни Отечество. Ние знаем това, Майко Богородице, и за това сме тъй усърдни в почитта и молитвите си към тебе. Ти издигаш и подкрепяш падналите, утешаваш безутешните и се радваш с радващите се. Затова, когато лягаме да спим и когато ставаме от сън, ние усещаме  себе си в твоите майчини обятия и ти пеем: “Богородице Дево, радвай се, благодатна Марийо, Господ е с теб! Благословена си ти между жените и благословен е Плодът на твоята утроба, защото роди Спасителя на душите ни!” Амин.

ст.ик. Кънчо Ст. Бояджиев Архиерийски намесник


Copyright © 2004  Webmaster