Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов
и майка им София

През втората половина на І в. и първите десетилетия на ІІ в. в Рим живяла благочестива жена християнка на име София. В своя живот тя оправдала напълно името си, което означава "премъдрост". И като съпруга, и като вдовица по-късно, тя водела благоразумен християнски живот, изпълнен с мир, чистота, кротост, покорност на Божията воля. Според възможностите си, тя вършела непрекъснато милосърдни дела.

София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите християнски добродетели — Вяра на 12 години, Надежда на 10 и Любов на 9 години. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Света София и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох  съобщил за това на император Адриан, който заповядал да ги доведат веднага при императора.

Привиквайки сестрите поред, Адриан ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида, обещавал им че ще ги направи свои дъщери и ги съблазнявал с добър живот, но момичета останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават една по една жестоко: хвърляли ги върху гореща желязна решетка, в нажежена пещ, в котел с кипяща смола, а най-малката привързали към колело и я разпъвали и били с тояги, докато тялото й се превърнало в кървяща рана, забивали в краката и железни свредели, но Господ със Своята невидима сила ги пазел.

Трите сестри останали непреклонни във вярата си и една по една били обезглавени. Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновено мъжество и през цялото време убеждавала момичетата да понесат мъченията в името на Небесния Отец. И трите й дъщери с радост посрещнали своя мъченически край.

Майката взела телата на дъщерите си и ги положила в скъп ковчег. Погребала ги с почести и благодарност към Бога на висок хълм извън града. Три дни прекарала на гроба на дъщерите си. Молела се усърдно и накрая в това състояние предала душата си на Господа, убедена че отива при дъщерите си.

Християни погребали светата майка при нейните дъщери. Това станало през 126 г.
Христовата църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.
Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.


Copyright © 2004  Webmaster