Вести

На 13 март 2005 г. православното братство почете паметта на отец Ангел Хубанчев, вьв врьзка с 60 годишнината от убийството му. Той бе осьден от Народния сьд и убит на 13 март 1945 г в Разград. Бе отслужена и панихида в негова памет. Милена Макавеева подготви материал "Живот в името на Христа", с който запозна братството с живота и дейността на отец Хубанчев."


На  5 март 2005 г. темата на неделната беседа беше "Молитвата" с лектор- Милена Макавеева - богослов. Членовете на братството споделиха лични впечатления, интересни мисли, относно значението на молитвата в техния живот.


На 27.02.2005 г. православното братство беседва на тема "Смирението като християнска добродетел". Лекция на сьщата тема представи г-ца Милена Макавеева-богослов.


Днес 20 февруари 2005 г., на неделната сбирка на братството бе представена темата " Пътят кьм Христа" от г-н Иван Абаджиев-богослов.(Темата предстои да се публикува тук.) 


Днес 13.02.2005 г. – Неделя 17 след Петдесетница на Хананейката – след Св.Литургия се състоя първата сбирка на Християнското братство попълнено с по-млади членове, редовно посещаващи храм “Св.Николай”, на която се прие тематичен план за лекциите, които ще бъдат изнесени от местни и други лектори богослови.

Следващите сбирки ще се провеждат след всяка Неделна Литургия.

Първата тема изнесе  г-н Виктор Пенков – историк. Той  говори за живота и делото на Св. Кирил Славянобългарски, който православната църква чества на 14 февруари – Представление на Св. Кирил Славянобългарски.

Нека сме благодарни на Бога за това, че ни е дал Св. Кирил и брат му Методий, а чрез тях и свише създаването на славянската азбука. Те са били много нужни за времето, но и сега за българския народ, изправен пред предизвикателствата на новото време. Нека с вяра и любов запазим в душите си завета на Св. Св. Кирил и Методий и да го внедряваме в нашия живот.

Втората тема бе изнесена от г-ца Милена Макавеева – богослов14 февруари -  Ден на влюбените или историята на една розова илюзия.


На 21 и 22 август 2004 г. църковният хор при храм “Св. Николай” направи поклоническо пътешествие по маршрут Разград – Севлиево Батошевски манастир “Въведение Богородично” – манастир “Св. троица” в гр. Априлци под ръководството на председателя на Църковното настоятелство и Архиерейски наместник Кънчо Бояджиев.

На 21.08.2004 г. в Батошевския манастир хорът беше сърдечно посрещнат от майка Анисия и вечерта пристигна в Троянската света обител “Успение Богородично”.

На следващият ден 22.08.2004 г. /неделя/ бе отслужена тържествена св. литургия от отец К.Бояджиев и йеромонах Пахомий. На светата служба пя църковният хор под диригентството на Красен Иванов. Хорът със своето сладкогласно пеене задоволи и достави наслада на всички богомолци в храма. На светата литургия присъстваха Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник, който поздрави служащите духовници, диригента и целия хор за хубавата служба и пеене.


На 12.04.2004 г.  – Възкресение Христово Църковният хор при храма направи поклонническо посещение на манастира “Св. Марина” с. Каран Върбовка, Русенско.Пасхална тържествена света литургия в манастирския храм отслужи арх. наместник на гр.Разград ст.ик. Кънчо Бояджиев. В края на службата служащия отец произнесе слово за празника и издигна многолетствие за сестрите на светата обител начело с майка Марина.


Copyright © 2004  Webmaster